miércoles, 23 de enero de 2008

SÍNTESI DEL MÒDUL 1. Context i territoris de muntanya: la cultura i la societat en relació l’arquitectura i l’urbanisme al Pirineu

L’eix articulador d’aquest mòdul era el del context geogràfic.

La geografia aborda l’observació, comprensió, anàlisi i síntesi de les relacions entre els éssers humans i el seu entorn. Des d’aquest enfocament global i integrador prenen especial rellevància les implicacions de les distribucions territorials en la societat. És en aquest marc teòric en el que es configura el bagatge conceptual de la geografia, que a nivell professional s’aplica, entre altres especialitats, al desenvolupament econòmic local i la planificació estratègica del territori. En aquest marc conceptual es varen impartir nou sessions que giraren entorn a diverses temàtiques de caire cultural, social, econòmic i ambiental, demogràfic i arquitectònic.

Els geògrafs en general no s’ocupen del planejament, tret d’algunes especialitats concretes. Bàsicament la seva òptica és la de considerar el territori com una base, una base no pas neutra sinó amb uns condicionants geogràfics clars, en la qual s’hi produeixen una sèrie de dinàmiques demogràfiques i econòmiques fruït de la historia, la cultura i el medi de la regió en qüestió. Aquesta visió integral del territori els du a tenir en primer terme la visió de la planificació territorial, és a dir, de les dinàmiques de creixement urbà i demogràfics, de les activitats econòmiques i dels processos de consum de sòl i el tipus d’usos del sòl com processos territorials que poden ser més o menys dirigits cap al bé comú.

La decisió final en la delimitació dels usos i la localització de les funcions de l’espai ha de respondre a un coneixement de les necessitats d’un territori determinat i de la seva societat, la que n’és producte i la que el transforma al mateix temps.

No hay comentarios: